עמותת בית עציון (חוות שדה בר) כמפעל כלכלי

 

תחילתה של עמותת בית עציון ח"פ 580293157

כדי לקבל את סמל המעון ממשרד הרווחה, הקים יוסי בשנת 1998 עמותה – עמותת בית עציון חוות "שדה בר" ח"פ:  580293157.  העמותה שימשה כגוף ייצוגי עבור הפעילות השוטפת של החווה. חברי העמותה היו חברים ונערים ששהו בחוה או חברים של יוסי שדה.  

העמותה חתמה על חוזה חכירה מול ההסתדרות הציונית על שטח החווה (לקריאה נוספת על החטיבה להתישבות והחוזה מול העמותה) ובנוסף על חוזה ההתקשרות מול משרד הרווחה עבור הסמל מעון ובכך לקבל תשלום עבור כל ילד שהגיע לחווה – 9229 שקל כל חודש על כל ילד.

במקביל הקים יוסי שדה בית ספר בחווה עבור הנערים בחווה מול משרד החינוך. העמותה ניהלה את הבית ספר וקיבלה בסביבות 1500 שקל עבור כל ילד לחודש. כל הילדים היו רשומים כלומדים בבית ספר אך למעשה בודדים מהם באמת למדו ( על קומבינת הבית ספר ניתן לקרוא בדוח של הוועדה המיוחדת)

לקראת שנת 2005 הקים יוסי, חברה כלכלית לפיתוח החווה החברה הכלכלית לפיתוח בית עציון בע"מ מספר חברה : 513903534 . שרשומה על שמה של העמותה , באופן זה התאפשר ליוסי להעצים את הפעילות העסקית של העמותה  בין השאר הקים יוסי בשותפות עם חברת "אוליב בר", מפעל גפת בשטח החווה.

עד לביטול סמל המעון על ידי המדינה, העמותה צברה נכסים רבים

עמותת בית עציון – רכוש ונכסים

  • המבנה המרכזי של החווה שהוקם עבור הנערים בעלות של 5-6 מליוני שקלים  ומומן על ידי קרן של נוצרים אוהבי ישראל.
  • קראוונים רבים בכל שטח החווה.
  • דיר עיזים גדול עם מכון חליבה ו 200 ראש עיזים.
  • מפעל גבינות ומסעדה אשר הוקם ומומן אף הוא על ידי קרן הולנדית על מנת לספק לנערי החווה תעסוקה ובנוסף ציוד יקר ערך להכנת הגבינות, עלות משוערכת 3 מיליון שקל.
  • אורוות סוסים, מסגריה, מכולות ציוד, רכבים וטרקטורים.
  • בית פרטי לטובת מגורי נערים אשר נרכש על ידי קרן עזבונות של קרן קיימת. (יוסי שדה קנה את הבית מהעמותה מיד לאחר טקס המסירה של הבית  לעמותה. עוד על כך ניתן לקרוא פרק על מפעל הבניה בחווה). פרק נוסף המתמקד בסיפור זה יעלה בקרוב.

הוצאות העמותה היו בעיקר על משכורת ליוסי ולעוד כמה בוגרים, רואה חשבון,מזכירה, מים חשמל, אוכל, מורים שלימדו בבית ספר. והוצאות על בעלי החיים תחזוקת הנערים.

לשטח החווה היה טאבו מוסדר ובו תוכנית למוסד החינוכי. הטאבו תוכנן והוגדר בפירוש עבור מוסד חינוכי. בשנת 2007 יוסי כמנכל העמותה התחיל פרויקט בניה פרטי בשטח החווה של 8 יחידות דיור על שטח חום המוגדר כיחידות משפחתונים, לפי הטאבו יחידות אלו הוגדרו כחלק מהמוסד החינוכי עבור גידול ילדים אולם אלו נמכרו באופן פרטי. על כך ניתן לקרוא פרק על מפעל הבניה בחווה

ביטול סמל המעון  בין משרד הרווחה ובין עמותת בית עציון

בשנת 2009 לאחר החלטתה של הוועדה המיוחדת על ביטול חוזה ההתקשרות ועל הפסקת הקשר של משרדי הרווחה מול יוסי שדה והעמותה, התחוללה תפנית ממשית בהתנהלותו של יוסי שדה כמנכל העמותה.

הכסף הגדול שהזין את הקופה של העמותה נעלם – משרד הרוחה הוציא את הילדים מהחווה והפסיק להעביר את התשלומים לעמותה (200 -300 אלף שקל לחודש ) ובנוסף משרד החינוך התחיל לשאול אף הוא שאלות בנוגע לבית הספר בחווה.

יוסי ביקש להבטיח את שליטתו בחווה ואת משכורתו וחשש כי בעקבות ביטול חוזה ההתקשרות מול משרד הרווחה, החטיבה להתישבות תבטל את חוזה החכירה ותקח את השטח חזרה (עוד על כך ניתן לקרוא בפרק על התנהלות החטיבה להתישבות מול יוסי שדה) ולכן יוסי שדה פעל בשני דרכים שונות על מנת להבטיח את המשך שליטתו בחווה ובנכסיה :

 

  • השכרת המבנים המרכזיים בחווה לעמותות שונות אשר מוגדרות כחינוכיות כגון אולפנה וכדומה ובכך גם להזרים כסף לעמותה לשם הוצאת משכורתו שלו עצמו ויותר חשוב להמשיך להציג את החווה כפרויקט חינוכי ובכך לשמור את חוזה ההתקשרות מול החטיבה להתישבות (פרק נוסף על כך יעלה בהמשך).
  • השכרת כל מבני החווה\העמותה לאנשים פרטיים לצורך עסקים פרטיים כמו מפעל הגבינות בחוות שדה בר ובכך להכניס לעמותה עוד כסף לצורך מימון משכורתו. ובמקביל בניית עוד יחידות דיור בשטח החווה על טאבו המוגדר כמשפחתונים למוסד החינוכי ומכירתם לאנשים פרטיים. (עוד על כך ניתן לקרוא בפרק על מפעל הבניה בחווה)

יש להבין כי העמותה של יוסי – בית עציון למעשה נהפכה לעסק כלכלי לכל דבר אשר נועד להבטיח פרנסה ליוסי ולאנשי שלומו ואין שום קשר בין פעילותה ובין מטרות חינוכיות כאלה או אחרות. להלן חלק קטן מתעלולי העמותה כיום :

  •  השכרת הקראוונים בלבד ל 17 משפחות – העמותה מכניסה מידי חודש בחודשו כ25 אלף ש"ח, וכן הכנסות של עוד כ5 אלף שח מהמחלבה, והפינת חיי.
  • ההכנסות מהשכרת מבנה בית ספר לשעבר לגן של ג'ניה בעלות של כ 4000 ש"ח.
  • השכרת שטח מפעל הגפת, והכלביה בדיר העיזים הישן.
  • השכרת חוות סוסים
  • השכרת מבנה לטובת הגלריה של קרין ויבין
  • השכרת מבנה חדר האוכל וקראוונים נוספים למסגרת חינוכית המתחלפת כל שנה (שלא ישתלטו חס וחלילה) בין 10ל 15 אלף ש"ח מידי חודש בחודשו.
  • העמותה משלמת לחברת מקורות עבור כל קוב מיים כ 2.5 שח (כי זה כביכול עבור חקלאות וחינוך ולכן זה מחיר מיוחד). כל קוב נמכר לתושבים שקנו את הבתים בחווה ולבעלי העסקים  ב 11 ש"ח ויותר (הפרש של כ 400%) לאחרונה העמותה\יוסי נלחצו מביקורת בעניין ולאחר שוד העסקים והתושבים במשך כ 8 שנים יוסי בחר להוריד את הסכום לאזור ה 8.5 ש"ח לכל קוב. להלן דף עם רשימת הכנסות העמותה שנרשם בעת אסיפה
  • אותו הקומבינה גם עם החשמל -בעלי העסקים והמשכירים בחווה  כאשר החשמל נמכר להם בעלות הגבוה בכ 20% מהמחיר המקובל בשוק (לחווה /לעמותה יש מונה אחד מול חברת חשמל ומשם יוסי\העמותה מחלקת ומוכרת את החשמל לכל משכיר ולעסק בחווה).
  • כל האמור לעייל הוא כעין וכאפס מהענף החדש  וזהו הנדל"ן…  (עוד על כן ניתן לקרוא בפרק על מפעל הנדל"ן בחוות שדה בר)

 

הוצאות עמותת בית עציון כיום

כאמור לאחר ביטול סמל המעון העמותה הינה פיקציה ואיננה משמשת למעשה כגורם מחנך או כמוסד לנערים אלא כמאין חברה המנהלת את שטח החווה ואת מבני החווה. העמותה משלמת משכורת ליוסי ולאחראי ביטחון חבר של יוסי שאף בנה לעצמו בית בחווה. ולעוד שלושה חברים של מר שדה שרשומים תחת הגדרה כל שהיא. להלן דוחות העמותה כפי שמופעים ברשם העמותות:

דוח מילולי עמותת בית עציון 2016

מאזן עמותת בית עציון 2016

מקבלי שכר גבוה עמותת בית עציון 2016

מקבלי שכר עמותת בית עציון 2014

[siteorigin_widget class="WP_Widget_Pages"][/siteorigin_widget]